تبلیغات
جدیدترین و برترین مقالات و مطالب پزشکی روز - پزشک آسیا
 
pezeshk.asia پزشک آسیا
مقالات - سلامتی - بهداشت
                                                        
درباره وبلاگ


مدیر وبلاگ : نگار شکوهی
موضوعات
مطالب اخیر
نویسندگان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس شوید (Anethum graveolens) در روغن سویا و مقایسه آن با آنتی اكسیدان های شیمیایی

عیوقی فرنوش,برزگربفرویی محسن*,سحری محمدعلی,نقدی بادی حسن علی

* تهران، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

مقدمه: امروزه استفاده از گیاهان دارویی و ترکیبات موثره آن ها به عنوان منابع طبیعی که دارای خاصیت آنتی اكسیدانی هستند، مورد توجه محققین قرار گرفته است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به طور موثر و به طرق مختلف از واکنش رادیکال های آزاد دارای اکسیژن و نیتروژن فعال با بیومولکول ها (نظیر پروتئین، آمینو اسید، لیپید و DNA) جلوگیری کرده و منجر به کاهش آسیب و یا مرگ سلولی، بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها می شوند.
هدف: بررسی اجزای تشکیل دهنده و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس گیاه دارویی شوید در روغن سویا.
روش بررسی: در این تحقیق، پس از استخراج اسانس از بذرهای شوید، اسانس با دستگاه GC/MS تجزیه و اجزای شیمیایی آن شناسایی شد. به جهت بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس، از دو آزمون رادیكال 2 و '2- دی فنیل 1- پیكریل هیدرازیل (DPPH) و سامانه ی بتاکاروتن/لینولئیک اسید استفاده شد. هم چنین، رفتار آنتی اکسیدانی آن در روغن سویای خام، با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصل از این سه آزمون با آنتی اکسیدان های شیمیاییBHT و BHA مقایسه شد.
نتایج: نتایج نشان داد که د - کارون (09/36 درصد)، لیمونن (89/19 درصد)، دیل آپیول (83/16 درصد)، ترانس- دی هیدروکارون (36/7 درصد)، سیس- دی هیدروکارون (59/6 درصد) و تیمول (5/6 درصد) ترکیبات عمده اسانس بودند. در آزمون DPPH، مقدار EC50 اسانس شوید  2.57±1.52 mg/mlبه دست آمد، در حالی که این پارامتر برایBHT ، 0.038±0.001 mg/ml بود. در آزمون بتاکاروتن/لینولئیک اسید، فعالیت اسانس در غلظت 7mg/ml برابر با 29/77 درصد بود که فعالیت آنتی اکسیدانی نزدیکی با BHT در ?.?mg/ml داشت. در آزمون آون، اسانس توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون، در روغن سویای خام را در سطح غلظتی ?.?mg/ml که تقریبا معادل با آنتی اکسیدان شیمیایی BHA در سطح غلظتی ?.?mg/ml است، داشت.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اسانس شوید می تواند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل نموده و پس از آزمایش های تکمیلی به مواد غذایی اضافه شود

كلید واژه: شوید Anethum graveolens، اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی، روغن سویا





نوع مطلب : گیاهان دارویی، تغذیه، 
برچسب ها : شوید Anethum graveolens، اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی، روغن سویا،